Terug
  • Blog
  • actueel
  • Wat is anoniem solliciteren en hoe werkt het?

Wat is anoniem solliciteren en hoe werkt het?

Leestijd: 4 minuten

Laatst gewijzigd: 1 september, 2021

Geplaatst op: 19 mei, 2021

Afgelopen jaar introduceerde TalentZ via een landelijke campagne het anoniem solliciteren op haar platform om een steentje bij te dragen in de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. In deze blog lees je wat anoniem solliciteren inhoud, wat de voor- en nadelen zijn en hoe anoniem solliciteren op TalentZ werkt.

Wat is anoniem solliciteren?

Anoniem solliciteren is solliciteren zonder dat het betreffende bedrijf je kan beoordelen op bepaalde factoren die zouden kunnen leiden tot vooroordelen. Hierbij worden informatie als leeftijd, geslacht, burgerlijke staat en uiterlijk dus weggelaten zodat het bedrijf zich goed kan focussen op je vaardigheden, competenties, werkervaring en afgeronde opleidingen. Allemaal ontzettend belangrijke punten waarmee een bedrijf zonder moeite de keuze kan maken of de kandidaat geschikt is voor de functie.

Hoe werkt anoniem solliciteren?

In de eerste fase van het sollicitatieproces zien bedrijven enkel je talenten, opleiding en werkervaring. Ze kiezen uit alle anonieme sollicitanten een kandidaat die zij het beste bij het bedrijf vinden passen en nodigen deze kandidaat uit op gesprek. Word je als sollicitant uitgenodigd voor een gesprek? Dan gaat het bedrijf jou voor het eerst écht ontmoeten. Je wordt, zoals sommige mensen wel denken, niet anoniem aangenomen. Tijdens het gesprek kan je samen ontdekken of je in het bedrijf past, het kan net zoals bij een reguliere sollicitatie dus zijn dat er geen klik is of dat verwachtingen niet voldoen.

Wat is het doel van anoniem solliciteren?

Het doel van anoniem solliciteren is een eerlijk sollicitatieproces voor iedereen en verzekerd dus niet dat mensen sneller worden aangenomen. Ook is het anoniem solliciteren zeker niet alleen voor mensen die bij reguliere sollicitaties te maken krijgen met arbeidsdiscriminatie. Elke werkzoekende wil gelijke kansen hebben en met anoniem solliciteren verzeker je dat je uitgekozen wordt om wat je kan.

Het verschil tussen regulier en anoniem solliciteren

Het grootste verschil tussen regulier en anoniem solliciteren is de manier waarop een kandidaat wordt uitgekozen om op kennismakings- of sollicitatiegesprek te komen. Verder is er in Nederland slechts één onderzoek uitgevoerd met bruikbare resultaten en conclusies; het experiment dat de gemeente Den Haag hield in 2015. Resultaten uit dat onderzoek toonden aan dat wanneer de sollicitanten met een multiculturele achtergrond anoniem solliciteerden met een anoniem CV de kans om uitgenodigd te worden op gesprek steeg van 13 naar 24 procent. Ook steeg het aantal medewerkers met een migratieachtergrond in een hoge functie van 11 procent naar 36 procent. Andere landen als Duitsland en Zweden geven tevens veel voordelen voor het inzetten van anoniem solliciteren om te zorgen voor meer gelijkheid.

Voordelen van anoniem solliciteren

  • Je helpt mee aan het tegengaan van arbeidsdiscriminatie;
  • Je weet zeker dat het bedrijf je enkel gaat beoordelen op je vaardigheden, competenties, werkervaring en opleiding;
  • Aangetoond is dat ook in latere fases van de anonieme sollicitatie, als het bedrijf je al heeft ontmoet, er bijna nooit gediscrimineerd wordt;
  • Elk bedrijf kijkt met een reguliere sollicitatie naar je uiterlijk, burgerlijke staat en leeftijd. Met anoniem solliciteren voorkom je dat bedrijven je onbewust bevooroordelen.

Nadelen en aannames over anoniem solliciteren

  • Er zijn weinig vacatureplatformen waar je anoniem kan solliciteren;
  • Mensen zijn bang dat enkel werkzoekenden met een achterstand tot de arbeidsmarkt gebruik gaan maken van anoniem solliciteren en dat bedrijven hierdoor al kunnen verwachten wie ze voor zich gaan krijgen tijdens het sollicitatiegesprek;
  • Anoniem solliciteren voorkomt niet dat bedrijven tijdens het sollicitatiegesprek geen vragen stellen die zouden kunnen worden opgevat als discriminerend. De kans wordt echter wel kleiner omdat de bedrijven wel bezig zijn met een eerlijk sollicitatieproces.

De opkomst van anoniem solliciteren

Uit onderzoeken van de UvA en Universiteit Utrecht blijken mensen met een migratieachtergrond maar liefst 40 procent minder kans te hebben om een reactie te krijgen op een sollicitatie. Ook andere onderzoeken toonden aan dat mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt veel moeite hadden om uitgenodigd te worden, terwijl ze aan alle eisen en wensen van een bedrijf voldeden. Sommige bedrijven openden niet eens de CV van kandidaten als de naam in de mail hun niet aansprak. Als oplossing tegen dit probleem werd anoniem solliciteren bedacht. Verschillende gemeenten voerden rond 2018 pilots uit om te kijken of mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt sneller zouden worden aangenomen als ze anoniem solliciteerden. De resultaten waren positief, maar leverden in die korte periode niet direct opmerkelijke resultaten op en daarom stopten veel gemeenten er al snel mee. Toch was anoniem solliciteren daarmee verre van afgeschreven. Veel organisaties, partijen, en mensen waren nog steeds van mening dat het een goede eerste stap was om arbeidsdiscriminatie tegen te gaan. Daarom is het nu, twee jaar later, nog steeds een onderwerp dat veel rond gaat en kan men op TalentZ nu ook anoniem solliciteren.

Anoniem solliciteren bij TalentZ

Zolang er discriminatie op de arbeidsmarkt is blijven initiatieven als anoniem solliciteren hard nodig. Elke stap richting het tegengaan van arbeidsdiscriminatie is een vooruitgang. Daarom introduceerde TalentZ in augustus 2020 anoniem solliciteren om te zorgen voor gelijke kansen voor iedereen. Elk bedrijf krijgt nu de mogelijkheid om een anonieme vacature te plaatsen, zowel voor banen als stages. Op de vacature kan enkel anoniem gesolliciteerd worden en het bedrijf kan kandidaten uitnodigen op gesprek op basis van talenten, werkervaring en opleiding.

Klaar om zelf de voordelen van anoniem solliciteren te ontdekken? Bekijk nu ons hele aanbod!

Bron: deondernemer.nl

Je vindt de beste kandidaten door naar talent te kijken

Werkgever

Geef talent een kans en plaats nu gratis een vacature