Terug

Met deze tips schrijf je de perfecte sollicitatiebrief!

Leestijd: 8 minuten

Laatst gewijzigd: 20 mei, 2021

Geplaatst op: 19 mei, 2021

Hoe schrijf je de perfecte sollicitatiebrief? Hoe zorg je ervoor dat jouw sollicitatiebrief écht opvalt? Met de tips uit deze blog kan je straks aan de slag met een sollicitatiebrief en zorg jij dat je wordt uitgenodigd op dat sollicitatiegesprek!

Wat is een sollicitatiebrief?

Je schrijft een sollicitatiebrief om het bedrijf te vertellen waar je motivatie vandaan komt om bij het bedrijf te werken, wat je toe kunt voegen aan het team en extra informatie over jezelf (zie ook: motivatiebrief). Je sollicitatiebrief is dus geen herhaling van je CV, maar een aanvulling op je CV waar je het bedrijf meer inzicht geeft over je persoonlijkheid. Als je voorbeelden van een sollicitatiebrief opzoekt zie je vooral foto’s van echte brieven, met adres en al bovenaan. Tegenwoordig stuur je een sollicitatiebrief vaak als Pdf-bestand via de mail. 

Voor je de sollicitatiebrief met CV naar het bedrijf stuurt dien je ook nog een begeleidende mail te schrijven. Hier staan onderaan ook nog een aantal tips voor!

Waar moet een sollicitatiebrief aan voldoen?

Een sollicitatiebrief moet antwoord geven op de vragen die een werkgever heeft: “Wat kan je toevoegen aan het bedrijf?” en “Waarom zouden we jou moeten uitnodigen voor een kennismakings- of sollicitatiegesprek?”. Door informatie te geven over je motivatie, kwaliteiten, eigenschappen en vaardigheden overtuig je het bedrijf ervan voor jou te kiezen.

De indeling van een sollicitatiebrief

Vind je het moeilijk hoe je een sollicitatiebrief moet opbouwen en weet je niet zo goed wat er allemaal in moet staan? Hieronder kan je de basis van een sollicitatiebrief van begin tot eind doorlezen. De precieze inhoud van de brief kan natuurlijk naar eigen zeggen veranderen.

Hoe je een sollicitatiebrief begint

Tenzij je echt een brief wil gaan versturen is het niet per se meer nodig om het adres van jou en de ontvanger bovenaan te vermelden. Je begint daarom bij de aanhef. Weet je al aan wie je de brief schrijft? Dan kan je het beste de naam van de ontvanger gebruiken. Voor de meeste bedrijven is een opening als “Beste [voornaam + achternaam]” prima, maar je kunt ook “Geachte heer of mevrouw [achternaam]” gebruiken als dat beter voelt. Heb je geen naam kunnen vinden? Gebruik dan “Geachte heer, mevrouw”.

Hoe zorg je ervoor dat jouw brief echt opvalt?

Hoe open je een sollicitatiebrief gelijk goed? Gebruik daarvoor een zogenoemde aandachtstrekker. Een goede aandachtstrekker schrijf je bijvoorbeeld door met de deur in huis vallen: “Toen ik langs jullie vacature kwam dacht ik gelijk, hier wil ik werken!” Je kan deze zin aanvullen met informatie of eisen uit de vacature en toelichten waarom jij meer dan geschikt bent voor de functie. Je mag best zelfverzekerd over jezelf praten, zo verkoop je jezelf, maar probeer niet te overdrijven en laat ook vooral weten wat je aan het bedrijf en het team kunt toevoegen. Je verdeelt de informatie onder in 3 tot 6 alinea’s en sluit af met een pakkende zin. 

Hier nog een aantal onderwerpen waar je over kunt schrijven (niet in volgorde van belangrijkheid. Wat en waar je iets gebruikt is aan jezelf!):

  • Ervaring met vakgebied of in de functie
    Heb jij jarenlange ervaring in het vakgebied en weet je alle do’s en dont’s? Wees dan niet bescheiden en vertel gerust dat je al jaren in deze branche werkzaam bent. Goed is het ook om hier te laten weten wat jou uniek maakt binnen de functie. Denk bijvoorbeeld aan: “Ik heb door mijn jarenlange ervaring een unieke blik waarmee ik voor alle problemen een passende oplossing kan bedenken.”
  • Verwachtingen bij nieuwe functie (nieuwe ervaring, meer zelfstandigheid, meer afwisseling etc.)
    Er is vast een reden waarom je voor deze functie bij dit bedrijf hebt gekozen. Je hebt verwachtingen, misschien van het team, de werkzaamheden of het bestuur. Laat weten waar je naar op zoek bent en wat je hoopt te vinden bij het bedrijf. Je kan benoemen welke dingen je miste bij je vorige baan, maar zorg dat je geen negatieve dingen gaat schrijven.
  • Welke kennis je meebrengt vanuit je meest recente functie
    Vertel iets over een uniek project waar je aan hebt gewerkt bij je vorige functie, of laat het weten als je een cursus of workshop hebt gevolgd waardoor je extra informatie hebt die je mee kan nemen naar het nieuwe bedrijf. Je kan ook benoemen met welke verschillende functies je samen hebt gewerkt bij je vorige baan en wat voor voordelen dat bied voor het bedrijf (als dat relevant is).
  • Vaardigheden en andere skills die je bezit
    Welke vaardigheden heb je? Op internet staan verschillende lijsten met allerlei vaardigheden waaruit je eventueel kan kiezen als je vastloopt. Probeer te onderbouwen wat dit voor het bedrijf kan opleveren.
  • Relevant verhaal over jeugd of schooltijd waaruit blijkt waar je motivatie voor het vakgebied of de functie vandaan komt
    Wist je in de brugklas al wat je later wilde worden, of ben je in de voetstappen van een van je ouders getreden? Als je een leuk, relevant verhaal kunt vertellen over waar je passie voor het vak vandaan komt is dit een goeie manier om wat extra informatie over jezelf te delen.
  • Informatie over jezelf, je goede en slechte eigenschappen
    Probeer in een paar zinnen uit te leggen wat voor persoonlijkheid heb en welke eigenschappen je hebt. Je kan een lijst met eigenschappen raadplegen voor hulp. Probeer ook negatieve eigenschappen op te noemen, maar omschrijf ze als leerdoelen. Kan je bijvoorbeeld niet goed presenteren? Leg dan uit dat je het lastig vind voor grote groepen te spreken en hier bij het bedrijf graag aan wil gaan werken.
  • Eventueel iets over je hobby’s, sport, vrijwilligerswerk en/of andere dingen die je bezig houden buiten werk
    Probeer jezelf op een zo leuk mogelijke manier te omschrijven. Ben je bijvoorbeeld dol op klussen, of ben je juist gek op hardlopen? Welke dingen die je doet in je vrije tijd omschrijven jou en geven de werkgever een nóg beter beeld van wie jij bent? Je kan voor inspiratie ook aan vrienden of familie vragen welke dingen jou nog écht jou maken. Hou dit stuk kort, ga er niet te diep op in en beperk het tot enkele zinnen.

Zo sluit je je brief af

De afsluiting is voor de meesten wel ongeveer hetzelfde. Het is in ieder geval handig om aan te geven dat je tijdens een kennis- of sollicitatiegesprek graag de informatie uit je sollicitatiebrief toelicht. Doe dit met een zelfverzekerde toon en vermijd woorden als ‘hoop’ en ‘denk’. Verder kan je de lezer bedanken voor zijn of haar tijd en laten weten dat je eventuele vragen graag beantwoord. Naar eigen keuze kan je de brief afsluiten met “Groetjes,” of “Met vriendelijke groet,”. Kijk hiervoor naar het bedrijf, de gekozen aanhef en de stijl die je de hele brief door hebt gebruikt.

De begeleidende mail bij je sollicitatie

Zo, je sollicitatiebrief is klaar! Heb je ook je CV up-to-date? (zo nee, bekijk dan onze tips voor een goed CV!) Dan is het tijd om die belangrijke mail te gaan sturen. Gelukkig is dat niet zo heel ingewikkeld. Geef aan voor welke functie je solliciteert en dat de CV en sollicitatiebrief in de bijlagen te vinden zijn. Beiden kan je als PDF toevoegen, al is er ook niets mis met een Word bestand. Er bestaat dan alleen wel kans dat teksten verschuiven als de ontvanger de bestanden probeert te openen.

Weet je niet hoe je een pdf moet maken? Geen probleem. Schrijf je sollicitatiebrief in een Word bestand en sla het op een plek op waar je het later terug kunt vinden. Kopieer of typ de woorden ‘word to pdf’ in je browser en ga naar een van de websites die verschijnen, waar je de stappen op de site opvolgt. Je kan vaak gelijk het Word bestand uploaden op de website en daarna het bestand als pdf downloaden. Klaar!

Laatste paar tips!

De laatste paar tips om mee te nemen zijn het heel goed checken van je spelfouten, het liefst meerdere keren. Vraag ook iemand anders om nog eens door je teksten heen te gaan. Bedrijven vinden het niet fijn om mails te krijgen met (veel) spelfouten. Zorg verder dat je sollicitatiebrief niet té lang wordt, bij voorkeur één A4. Ook is het slim te controleren of er geen zaken worden herhaald die al duidelijk in je CV staan vermeld. En als laatste, controleer of je CV, sollicitatiebrief en begeleidende brief in dezelfde stijl geschreven zijn. Het moet voelen als één geheel van teksten en informatie. 

Klaar om te solliciteren? Zoek je perfecte match nu!

Je vindt de beste kandidaten door naar talent te kijken

Werkgever

Geef talent een kans en plaats nu gratis een vacature