Sollicitatiegesprek op komst? Met deze tips bereid je je optimaal voor
Leestijd: 6 minuten
Laatst gewijzigd: 17 februari, 2022
Geplaatst op: 17 februari, 2022
Na lang zoeken heb je je match gevonden en ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Gefeliciteerd! Nu is het tijd om je voor te bereiden om een onuitwisbare indruk te maken en de baan of stage binnen te slepen. In deze blog geven we antwoord op een aantal van de meest gestelde vragen, zo ben jij straks helemaal klaar voor je sollicitatiegesprek.
Hoe bereid je je goed voor?
De beste tip die we kunnen geven is om te luisteren naar je eigen gevoel en jezelf te zijn. Dat klinkt misschien wat luchtig, maar het houdt simpelweg in dat je aan je gesprekspartner laat zien wie jij bent en wat je te bieden hebt. “What you see is what you get.” Vaak als een bedrijf meerdere kandidaten overweegt, wordt de keuze gemaakt op basis van de match tussen het bedrijf en de persoon. Deze is gebaseerd op zowel het potentieel, talent en persoonlijkheid van de kandidaat. Stel jezelf daarom de volgende vragen:
- Wat wil jij in deze functie bereiken, en waarom kan je dat specifiek bij dit bedrijf doen?
- Vaak hebben kandidaten dezelfde diploma(’s) op zak; wat voor competenties en vaardigheden heb jij en waarom maken deze jou de ideale werknemer?
- Wie ben jij buiten je werk, en wat voor persoonlijke eigenschappen komen ook van pas bij het uitvoeren van je werk? Ben je bijvoorbeeld een geboren leider, sfeermaker, of initiatiefnemer?
Vragen die je kunt verwachten?
Naast het voorbereiden van een verhaal over wie jij bent en wat jou uniek maakt zijn er ook vragen die veel worden gebruikt in gesprekken. Deze vragen worden niet gesteld om het je moeilijk te maken, maar om een beter beeld van je te krijgen. Ook zullen er wat vragen over je cv gaan, hier kan je je het beste op voorbereiden door je cv door te nemen en jezelf vragen te stellen over je opleiding, werkervaring, hobby’s en andere punten. Je kunt er vanuit gaat dat je vragen krijgt over de reden van je vertrek bij je vorige werk, eventuele gaten tussen banen en of je nu meer sollicitaties hebt lopen. Als je inderdaad meer sollicitaties hebt lopen kun je dit het beste eerlijk toegeven.
Natuurlijk wil je graag het perfecte antwoord op alle vragen geven, maar een spontaan, eerlijk antwoord maakt vaak toch de meeste indruk. Oefen daarom met een paar lastigere vragen, en laat jezelf tijdens het gesprek verrassen met overige vragen. Hier hebben we een paar lastigere vragen verzamelt die je vooraf kunt doornemen:
- Wat zijn je sterke/zwakke punten?
- Wat zijn jouw slechte eigenschappen? (Probeer deze te verwoorden naar een persoonlijk doel, en wees vooral niet bang om ze eerlijk op te noemen!)
- Wat weet je al over ons bedrijf?
- Zie jij verbeterpunten voor ons bedrijf? Welke?
- Op welk project ben jij het trotst? Waarom?
- Hoe omschrijven anderen/je collega’s/je vrienden jou?
- Wat voor salaris verwacht je te krijgen voor deze baan?
Welke kleding kies je?
De voorkeur voor kleding hangt enorm af van het bedrijf waar je voor solliciteert. Tegenwoordig kan je bij de meeste bedrijven in je dagelijkse outfit komen, en hoef je niet te kiezen voor een duur overhemd of broekpak, tenzij je je hier fijn in voelt natuurlijk.
Wat wel belangrijk is, is je persoonlijke verzorging. Zorg ervoor dat je fris en verzorgd voor de dag komt en vermijd bijvoorbeeld huisdierharen of vlekken op je kleding. Verzorg je gezicht, zorg dat je fris ruikt (zowel adem als lichaam) en maak je haar netjes.
Indien het bedrijf traditioneler is, of je solliciteert voor een functie waarvoor je verwacht wordt netjes te kleden, is het verstandig om te zorgen voor een nette outfit, maar uiteindelijk moet het wel iets zijn waar jij je comfortabel in voelt. Bekijk bij twijfel foto’s op de website of wees brutaal en vraag voorafgaand aan je gesprek of er bepaalde kleding wordt verwacht.
Hoe maak je indruk?
Je maakt indruk door anders te zijn dan anderen! Maar ook door geïnteresseerd te zijn en te laten zien hoeveel passie jij hebt voor je vak. Een concrete tip die je kunt toepassen is jezelf verdiepen in je gesprekspartner. Besef je dat deze persoon ook maar een mens is en jou graag wil leren kennen! Bedenk daarom niet alleen (relevante) vragen over het bedrijf, maar ook voor de persoon tegenover je, en probeer echt een band op te bouwen. Ga alleen niet (onbewust) het gesprek leiden, zorg dat jij en je gesprekspartner ongeveer evenveel aan het woord komen. Verder is het belangrijk dat je jezelf durft te zijn en je je eerlijke mening durft te geven.
Do's en dont's tijdens het sollicitatiegesprek
Een terechte vraag die vaak wordt gesteld is “Hoe gedraag ik me tijdens mijn sollicitatiegesprek?” Daarom lees je hieronder verschillende do’s en dont’s die een beeld schetsen van gewenst gedrag tijdens je gesprek. Ben je zenuwachtig voor je gesprek? Oefen deze gedragstips dan met een vriend of familielid!
Do’s
- Hou je aandacht bij het gesprek
Berg je telefoon op en zet deze en je eventuele smartwatch op stil. Zorg dat je aandacht bij het bedrijf ligt vanaf het moment dat je je voet in het gebouw zet tot je weer buiten staat. Toon interesse in het bedrijf en bedenk vragen die je kunt stellen; deze kunnen zowel over de inhoud van je functie gaan als over het bedrijf zelf.
- Wees vriendelijk en netjes
Begroet iedereen die je tegenkomt (dit kunnen immers je toekomstige collega’s worden!) en probeer beleefd en positief over te komen. Kijk je gesprekspartner in de ogen en bedank degene na het sollicitatiegesprek voor zijn of haar tijd.
- Laat een goede indruk achter
Stel jezelf voor met je naam en een handdruk, elleboog of knikje (zolang de coronaregels van kracht zijn is het verstandig om af te wachten wat de persoon tegenover je doet). Zorg dat je rustig en beheerst antwoord geeft op alle vragen die je krijgt. Verder is het belangrijk dat je een open houding hebt (ga rechtop zitten en laat je armen hangen of liggen op je schoot; vouw ze niet over elkaar!).
Dont's
- Kom niet te laat
Fashionably late? Probeer dat maar niet bij je sollicitatiegesprek. Hou rekening met eventuele vertraging met het OV of files met de auto en vertrek op tijd vanuit huis. Mocht je toch te laat zijn, verontschuldig je dan en maak er niet te veel woorden aan vuil. Je gesprekspartner wil waarschijnlijk gewoon beginnen met je gesprek. Geef vooral niet de schuld aan anderen!
- Wees niet negatief
Zorg dat je tijdens het gesprek netjes en positief blijft, ook bij bijvoorbeeld vragen over je vorige werk(gever), school, opleiding of stage-ervaring. Negatieve opmerkingen, zelfs als ze als een grapje bedoelt zijn, worden vaak niet geaccepteerd. Maak ook geen negatieve opmerkingen over verbeterpunten voor het bedrijf. Geef in plaats daarvan aan dat je verschillende ideeën hebt en enthousiast bent om samen het bedrijf naar een hoger niveau te tillen.
Wat is goed om te doen na de sollicitatie?
Spreek indien mogelijk aan het einde van je sollicitatiegesprek af wanneer er opnieuw een contactmoment is. Zo weet je wanneer je meer hoort en hoef je niet eindeloos te wachten op een verlossende mail of telefoontje. Mocht je op de afgesproken datum niets horen kan je zelf initiatief nemen en contact zoeken.
Indien er geen datum is afgesproken kan je op de dag van het gesprek of de dag erna een mailtje sturen om je gesprekspartner te bedanken voor het fijne gesprek, en te vertellen dat je uitkijkt naar hun reactie. Je kunt ook vermelden dat ze je kunnen bereiken op je telefoonnummer. Bedenk daarna voor jezelf een uiterlijke datum waarop je antwoord wil hebben gehad. Bijvoorbeeld een of twee weken later. Niets gehoord? Stuur dan nog een mailtje of bel naar het bedrijf. Zo laat je tevens zien dat je écht interesse hebt in de functie bij het bedrijf.
Met deze tips ben je goed voorbereid voor je gesprek! Wij hebben er alle vertrouwen in. Veel succes!
Nog op zoek naar jouw match? Bekijk al onze vacatures hier en vind de baan of stage die bij jou past!