Terug
  • Blog
  • werkgevers
  • Zo schrijf je een wervende tekst en vind je de ideale kandidaat!

Zo schrijf je een wervende tekst en vind je de ideale kandidaat!

Leestijd: 6 minuten

Laatst gewijzigd: 30 juni, 2021

Geplaatst op: 30 juni, 2021

Bij TalentZ maken we gebruik van ons unieke matching engine om werkzoekenden en werkgevers bij elkaar te brengen. Maar om op te vallen bij een potentiële kandidaat is het ook erg belangrijk dat de vacaturetekst opvalt en indruk maakt. Hoe je dat doet en daarmee de perfecte sollicitant binnenhaalt lees je in deze blog.

Verwoord je Job Value Proposition (JVP)

Job Value Proposition houdt in wat voor waarde jouw vacature heeft voor een werkzoekende. Door in je vacature antwoord te geven op de vraag ‘Waarom zou iemand via deze vacature bij mijn bedrijf solliciteren?’ maak je duidelijk dat je weet welke eisen een werkzoekende heeft en vooral ook dat jouw bedrijf aan deze eisen voldoet (indien dat ook echt zo is). Het is uiteraard belangrijk dat je eerlijk bent over wat je de potentiële kandidaat kan bieden.

Hoe zet je je JVP concreet op papier?

Door naast je wensenlijstje voor de kandidaat ook tussendoor te vermelden wat de kandidaat aan jou als werkgever heeft geef je waarde aan jouw vacature. Wat gaat de werknemer doen? En welk voordeel biedt jouw bedrijf hem of haar ten opzichte van anderen? Gratis lunches, vrijmibo's en een pingpongtafel op kantoor zijn noemenswaardig, maar die zijn tegenwoordig bij veel andere bedrijven te vinden. Laat vooral weten welke voordelen je bied tijdens het werken. Misschien is dat wel veel vrijheid, uitdaging of wisselende werkzaamheden.

Vertel hoe het is om bij jouw bedrijf te werken

Hoe is de sfeer op de werkvloer? Voelt het bedrijf als één grote familie of werkt iedereen in een eigen team. Of misschien wel voornamelijk zelfstandig. Hoe beter je dit beeld beschrijft, hoe groter de kans dat mensen die solliciteren zich thuis gaan voelen in de werksfeer van het bedrijf. Het kan ook helpen om collega's binnen het bedrijf te vragen hoe ze het vinden om in het bedrijf te werken. De resultaten kan je vervolgens gebruiken en verwerken in de vacature.

Ken je doelgroep

Tegenwoordig proberen bedrijven zo informeel mogelijk over te komen om duidelijk te maken dat er een fijne sfeer hangt en de medewerkers veel vrijheid hebben. Soms kan dit echter een verkeerde indruk maken bij de kandidaat, bijvoorbeeld dat het bedrijf niet professioneel genoeg is of dat er alleen maar jonge medewerkers of young professionals werken. Hierdoor kan iemand, misschien onterecht, denken dat hij of zij niet in het bedrijf past. Schrijf je een vacature voor iemand in een senior functie? Dan kan je daarom beter een formelere tekst schrijven en vooral duidelijk maken in wat voor fase het bedrijf zit en waar het bedrijf heen wil groeien. Schrijf je een tekst voor een stagiair? Bedenk dan welke informatie relevant is voor een student en geef vooral duidelijk aan wat hij of zij in het bedrijf kan gaan leren.

Verder is het belangrijk dat je je vacature schrijft zoals er op kantoor ook gesproken wordt. De tone of voice moet niet te ver van het bedrijf af liggen, want dat kan een verkeerde indruk geven bij de kandidaat. Je voordoen als een speels, jong bedrijf terwijl er op de werkvloer een formele sfeer hangt valt snel op bij een sollicitant die op gesprek komt. Wees dus ook eerlijk in de manier waarop je de vacature schrijft.

Schrijf een pakkende intro

Als werkgever is het belangrijk dat je met je vacature de werkzoekende voor je wint. Dat maakt de intro zo ongelofelijk belangrijk. Een werkzoekende gaat namelijk geen lange tekst lezen als de eerste alinea hem of haar al niet aanspreekt. De beste intro is een samenvatting van de werkzaamheden van de werknemer, een stukje over het bedrijf, en een pakkende openingszin die werkzoekenden enthousiast maakt om de rest te lezen.

Vermijd clichés

Spin in het web? Teamspeler? Geen 9 tot 5 mentaliteit? Deze en andere vacature clichés kan je beter buiten beschouwing laten bij het schrijven van de vacature. Behalve dat je niet erg origineel overkomt bij potentiële kandidaten, zijn een aantal van deze vacature clichés erg vanzelfsprekend, denk bijvoorbeeld aan woorden als dynamisch en enthousiast. Het is logisch dat een sollicitant enthousiast moet zijn over de baan en het bedrijf. Wil je toch een cliché kwijt in je vacature, zorg dan dat je het anders verwoord en dat het past bij hoe je wil dat jouw bedrijf overkomt. Probeer daarbij goed na te denken over wat de potentiële nieuwe collega daadwerkelijk gaat doen en probeer daar een zo helder mogelijk beeld van te schetsen.

Vind je het lastig om clichés anders te verwoorden? Hieronder staan een aantal voorbeelden van veelgebruikte zinnen ter inspiratie:

  1. We zoeken een duizendpoot. - Jij bent een van de belangrijkste schakels in het succesvol uitvoeren van [...] en [...]. Het is belangrijk dat je deze verantwoordelijkheden zonder moeite kunt dragen.
  2. Het is belangrijk dat je flexibel bent. - In ons bedrijf ben je betrokken bij verschillende teams en projecten tegelijkertijd. Jij weet het overzicht te bewaren tussen de verschillende taken en streeft naar het behalen van optimale resultaten.
  3. Je moet creatief zijn. - Je bent constant op zoek naar manieren om het werkproces te verbeteren en durft met ideeën naar voren te komen.

Meer clichés: ad.nl

Schrijf over het salaris

Uiteindelijk werk je elke dag hard om aan het einde van de maand je salaris te ontvangen. Begrijpelijk daarom dat werkzoekenden graag willen weten waar ze aan toe zijn bij jouw bedrijf. Welke financiële voordelen kunnen ze bijvoorbeeld wel of juist niet verwachten? Maar nog belangrijker is dat maandelijkse bedrag dat ze gaan krijgen. Veel bedrijven laten dit leeg op hun vacature omdat ze het liever bespreken tijdens het sollicitatiegesprek. Alhoewel dat logisch is, is het toch aan te raden om een indicatie te geven van wat de werkzoekende ongeveer kan verwachten en daarbij te vermelden dat je het salaris graag bespreekt tijdens het sollicitatiegesprek.

Op TalentZ gebruiken we het salaris als extra optie om kandidaten te matchen met vacatures. Niets invullen op deze plek benadeelt jouw vacature dus, omdat deze dan minder snel wordt weergegeven bij werkzoekenden!

Kies een juiste functienaam

Zoek voor de functienaam van je vacature de balans tussen een te korte en een te lange titel. Soms zie je bij vacatures in de titel zinnen als ‘wij zijn op zoek naar een ...’ of ‘jong bedrijf zoekt gedreven ... ’. Deze zinnen voegen weinig toe en kunnen beter gebruikt worden in de vacaturetekst zelf. Hou de functienaam duidelijk en simpel zodat het in één oogopslag duidelijk is voor wie de vacature is bedoeld. Laten weten voor hoeveel uur de vacature is kan bijvoorbeeld wel in de functienaam. Deze zet je dan tussen haakjes achter de functie. Hier is een voorbeeld van hoe je functienaam eruit zou kunnen zien:

Social Media Marketeer (40 uur)

Wat je in ieder geval in een vacature moet schrijven

Je bent bijna klaar voor het schrijven van een fantastische, pakkende vacature! Hier zijn nog een aantal tips om de puntjes op de i te zetten:

  1. Wees realistisch - Soms vragen vacatureteksten zoveel van een kandidaat dat er bijna niemand voldoet aan alle eisen. Bedenk daarom bijvoorbeeld goed of je wel echt een Hbo’er nodig hebt of dat een Mbo’er ook geschikt is voor de baan. Ook kan je nog eens kijken of de hoeveelheid kennis en ervaring die je van iemand verwacht realistisch is.
  2. Hou het compact - Zorg dat je vacaturetekst niet té lang wordt zodat een werkzoekende je tekst wil lezen. Een tekst van 600 woorden lees je gemiddeld 3 tot 5 minuten en is daardoor een prettig aantal woorden om als gemiddelde te nemen. Natuurlijk kan je zelf het beste aanvoelen hoe lang té lang is. Het belangrijkste is dat je alle informatie opschrijft die voor een werkzoekende relevant is.
  3. Focus je op wat de kandidaat kan - Vaak schuilt er veel achter een gezicht. Op TalentZ maken we het heel makkelijk om je focus te leggen op de competenties en vaardigheden die een sollicitant bezit. Probeer iemand voornamelijk te beoordelen op basis van deze gegevens, en niet het uiterlijk, de leeftijd of de naam. Door je vacature anoniem te publiceren kan je de keuze om iemand uit te nodigen baseren op de talenten van een sollicitant.

Veel succes bij het schrijven van je vacature! Vind de match voor jouw vacature op TalentZ. Klik hier om een account aan te maken en een vacature te schrijven!

Bronnen: Voortekst.nl

Je vindt de beste kandidaten door naar talent te kijken

Werkgever

Geef talent een kans en plaats nu gratis een vacature