Competenties op je CV vermelden? Zo pak je dat aan!
Leestijd: 4 minuten
Laatst gewijzigd: 16 juni, 2021
Geplaatst op: 16 juni, 2021
Als je op zoek bent naar een baan of stage heb je het woord competenties vast al wel eens langs zien komen. Ook op TalentZ gebruiken we competenties om jou aan een goed passende vacature te matchen. In deze blog geven we wat meer duidelijkheid over wat competenties precies zijn en hoe je ze in je voordeel kunt gebruiken.
Wat zijn competenties
Een competentie is een combinatie van kennis, ervaring, vaardigheden en talenten die je bezit. Binnen competenties wordt er een onderscheid gemaakt tussen hard skills en soft skills. Hard skills zijn tastbaar, zoals bijvoorbeeld computer, marketing, analytische en management skills. Bij Soft skills kan je denken aan communicatie, creativiteit, conflictoplossing, flexibiliteit, leiderschap, motivatie en tijdsmanagement.
Persoonlijke competenties en professionele competenties
Soms worden competenties ook onderverdeeld in persoonlijke en professionele competenties. Het is erg lastig om te bepalen wanneer een competentie persoonlijk is en wanneer deze professioneel is, omdat het in beide gevallen gaat om aangeleerde vaardigheden. Ook online is er veel verwarring over deze twee termen. Bij TalentZ maken we geen onderscheid tussen persoonlijk en professionele competenties en we raden aan zelf ook geen gebruik te maken van deze termen op je cv om onduidelijkheid te voorkomen.
Wat is het verschil tussen competenties en vaardigheden?
Vaardigheden vallen onder competenties, en daarmee is een competentie dus eigenlijk een breder begrip. Een vaardigheid is een fysieke handeling die je kunt uitvoeren, zoals een presentatie geven of ideeën bedenken. Competenties bevatten naast de fysieke handelingen ook nog kennis en talenten (of persoonlijke kwaliteiten) om zo een beter totaalplaatje te schetsen van wat jij kan.
Voorbeelden van competenties
Er zijn erg veel competenties die je kunt vermelden op je CV. Op TalentZ staan er maar liefst 60 waar je uit kunt kiezen voor je profiel en werkgevers voor hun vacatures. Hieronder staan vijf voorbeelden van competenties die je ook bij TalentZ kunt terugvinden:
- Ambitie
Ernaar streven hogerop te komen, carrière te maken en succes te behalen en zich inspannen om dit te bereiken. - Schriftelijke vaardigheid
Ideeën en meningen in begrijpelijke taal aan anderen schriftelijk duidelijk maken. - Overtuigingskracht
Anderen voor standpunten en ideeën proberen te winnen en draagvlak creëren. - Leidinggeven
Op een resultaatgerichte manier richting geven aan medewerkers; doelen formuleren en middelen faciliteren; voortgang bewaken en medewerkers corrigeren. - Samenwerken
Op effectieve wijze (mee)werken aan een gezamenlijk resultaat, ook wanneer het niet direct een persoonlijk belang dient.
Meer voorbeelden vind je op 123test.nl of in de competentielijst op je TalentZ-profiel.
Hoe weet je wat competenties zijn?
Je kan competenties vooral herkennen door te letten op de bijbehorende gedragsindicatoren of gedragsvoorbeelden. Deze kan je gemakkelijk online vinden en geven een goed beeld van hoe de competentie tijdens het werk naar voren kan komen. Neem bijvoorbeeld de competentie ‘samenwerken’. Gedragsvoorbeelden van een persoon bij deze competentie zijn onder andere:
- Heeft goed zelfinzicht
- Stelt het groepsbelang boven het eigenbelang
- Viert successen en betreurt mislukkingen gezamenlijk
- Ziet de mogelijkheden om met andere organisaties gezamenlijke projecten op te zetten
Komen deze gedragsvoorbeelden overeen met jouw gedrag? Dan kan je stellen dat je deze competentie bezit. Dit is een handige manier om te ontdekken welke competenties bij je aansluiten, mocht je nog nooit in contact zijn gekomen met competenties of als je jouw lijst wil uitbreiden.
Wist je trouwens dat als je in onze lijst met competenties op ‘meer informatie’ drukt je een overzicht krijgt met allemaal gedragsvoorbeelden die aansluiten bij de competentie? Probeer het uit door naar je account te gaan. Heb je nog geen account op TalentZ? Maak deze dan aan!
Welke competenties vermeld je op je cv?
Ondanks dat je misschien de neiging hebt om zoveel mogelijk competenties op je cv te vermelden is het effectiever om een paar specifieke competenties uit te kiezen die het beste bij jou, je potentiële werkgever en de branche waarin je werkt passen. Hiervoor is het belangrijk dat je bedenkt in welke competenties jij écht uitblinkt door te controleren hoe goed jij bij de bijbehorende gedragsindicatoren past. Geadviseerd wordt om tussen de 5 en 7 competenties uit te kiezen en die op je cv te zetten.
Tips om competenties goed in te zetten tijdens je sollicitatiegesprek
Als je een aantal goede competenties hebt uitgekozen en deze op je cv hebt gezet is het fijn als er tijdens het sollicitatiegesprek over gesproken wordt. Om dit te stimuleren en om je cv bij te staan kan je in je motivatie- of sollicitatiebrief benoemen hoe jouw competenties bijdragen aan het werk dat je gaat uitvoeren bij het bedrijf. Als je vervolgens wordt uitgenodigd kan je tijdens het gesprek terugvallen op je cv en op je motivatie- of sollicitatiebrief. Ook kan het zijn dat de werkgever zelf over de competenties begint. Zorg daarom dat je goed voorbereid bent om uit te leggen wat de competenties voor jou en je manier van werken betekenen.
Voor tips voor het schrijven van een goede motivatiebrief of sollicitatiebrief kan je onze andere blogs lezen!
Bronnen: Studytube, creatief-cv.nl