Terug

LinkedIn tips & tricks voor een profiel waarmee je opvalt

Leestijd: 4 minuten

Laatst gewijzigd: 2 juni, 2021

Geplaatst op: 2 juni, 2021

Als je op zoekt bent naar een baan of stage is het ontzettend handig om te beschikken over een volledig ingevuld LinkedIn account. Zodra je je sollicitatiebrief verstuurd is de kans namelijk groot dat een werkgever je gaat Googelen. Het is fijn als je met een professioneel LinkedIn account dan een goede eerste indruk kunt maken. Maar hoe ziet een goed LinkedIn profiel eruit? In deze blog nemen we je mee langs alle onderdelen van een goed LinkedIn profiel.

Wat kan je met LinkedIn?

LinkedIn is een social media platform gericht op professionals dat voornamelijk bedoelt is om je netwerk uit te breiden. Verder kan je er je professionele identiteit beheren door een account bij te houden. Dit account zou je kunnen vergelijken met een cv of online portfolio. Je kunt er namelijk van alles kwijt, van diploma’s tot alle banen die je hebt gehad en vaardigheden die je bezit. Je kunt LinkedIn zien als een online, openbaar visitekaartje voor iedereen die interesse heeft in jou. Het is daarom belangrijk dat alles er top uit ziet, en we vertellen je graag hoe je daarvoor kunt zorgen.

Kies een zakelijke foto voor je profiel

Je account begint bij het kiezen van een professionele foto. Vakantiekiekjes of foto’s met filters zijn daarvoor sterk af te raden. Als je geen nette foto’s hebt kan je deze zelf maken door voor een rustige achtergrond te staan in een outfit die jou weerspiegeld. Kijk in de camera zodat iemand die jouw account tegenkomt in je ogen kan kijken. De foto hoeft overigens niet op een pasfoto te lijken. Het komt vaak voor dat mensen (glim)lachen op hun foto en het geeft hen een vriendelijke uitstraling.

Voor de technische eigenschappen van de foto is het belangrijk dat je een foto hebt van 400 x 400 pixels. De foto wordt op je profiel gecropt naar een cirkel, houd hier rekening mee. Je kunt bij het kiezen van je profielfoto ook kiezen om er een laag overheen te zetten waarin te zien is dat je beschikbaar bent voor werk. Dit is heel effectief omdat mensen zo in één oogopslag zien dat je op zoek bent naar een baan. Je doet dit door op je profielfoto te klikken, dan te gaan naar ‘Lijsten’ en vervolgens te klikken op ‘#OpenToWork’. Zorg echter wel dat je foto openbaar staat zodat iedereen het kan zien!

Verder kan je ook een banner uploaden. Dit is niet verplicht, maar kan je gebruiken om wat meer achtergrond te geven bij jezelf. Voor inspiratie is het slim om te kijken naar profielen van mensen in hetzelfde vakgebied als jou. Wat hebben die mensen als banner? Natuurlijk kan je ook iets unieks gebruiken om eruit te springen. Het door LinkedIn aanbevolen formaat is 1584 x 396 pixels.

Functietitel

Bij het bedenken van de functietitel krijg je van LinkedIn veel vrijheid. Dit is de zin die bij je profiel onder je foto komt te staan en ook te zien is op posts die je plaatst. Niet onbelangrijk dus! De meeste gebruikers zetten kort en bondig neer wat ze voor werk doen, maar je kan ook een zin schrijven die je werk omschrijft. Ook komen er vaak quotes langs als functietitel. Studenten kiezen vaak voor een functietitel waarin staat wat voor opleiding ze volgen en eventueel waar ze werken. Gebruikers die op zoek zijn naar een baan vermelden dit vaak duidelijk in hun functietitel. Hier zijn een paar voorbeelden van titels voor werkzoekenden:

  • Open voor opportunities;
  • Op zoek naar een baan;
  • Op zoek naar een [creatieve/uitdagende/spannende/etc.] baan in [plaats of omgeving];
  • Beschikbaar voor werk: [soort werk].

Samenvatting en uitgelicht

Op je profiel kom je onder je profielfoto, naam en functietitel langs een kopje met ‘Info’. LinkedIn noemt dit ook wel de samenvatting. Hier krijg je 2000 tekens om van alles te vertellen over jezelf en wat jij relevant vindt voor bezoekers. Denk aan informatie over je loopbaan, mijlpalen die je hebt bereikt, opleiding, interesses, vaardigheden of simpelweg een introductie. Voor werkzoekenden is het een handige plek om wat uitgebreider dan in de functietitel te praten over de wensen die je hebt voor een nieuwe werkplek en manieren om contact met je op te nemen. Bedenk wel dat bezoekers van de pagina alleen de eerste 270-320 tekens zien en voor de rest op ‘zie meer’ moeten drukken. De eerste 300 woorden moeten dus genoeg aandacht trekken dat mensen bereid zijn meer te lezen over jou! Natuurlijk kan je het ook simpel houden en kiezen voor een of twee zinnen die kort vertellen wie jij bent en wat jij doet.

Onder de samenvatting vind je ook het kopje uitgelicht. Je kan hier een paar dingen doen. Je kan een bijdrage/post delen die je op LinkedIn hebt gezet, deze verschijnt dan altijd bovenaan je profiel. Ook is het mogelijk om een artikel te delen dat op LinkedIn staat. Bijvoorbeeld als je deze relevant vindt voor je volgers. Daarnaast kan je ook een link delen. Heb je bijvoorbeeld een eigen website? Zet deze dan hier zodat niemand hem mist. Ten slotte kan je foto’s, documenten en presentaties uploaden die een beeld geven van wat je kan!

Ervaringen en werk toevoegen op LinkedIn

Bij ervaring zet je al je werkervaring neer. Hieronder vallen natuurlijk alle bedrijven waar je hebt gewerkt, maar ook kan je er bijbanen en stages neerzetten. Bij stages, zeker als het lang geleden is, is het dan wel belangrijk dat je nadenkt hoe belangrijk het is dat potentiële werkgevers dat zien. Bij studenten of werkzoekenden die net zijn afgestudeerd is het wel aan te raden om stageplekken te vermelden. Verder kan je bij elke werkervaring een stuk tekst neerzetten om uit te leggen wat je er deed, maar dit is niet verplicht.

Onder je werkervaring is ruimte voor al je afgeronde opleidingen. Ook kan je er je huidige opleiding neerzetten. Deze informatie kan je aanvullen met je eindcijfer, activiteiten en verenigingen die je tijdens de opleiding hebt gedaan, een beschrijving en media. Denk daarbij aan documenten, foto’s, websites (via een link), video’s en presentaties die weergeven wat je hebt geleerd tijdens de opleiding.

Ten slotte is er nog ruimte voor ervaring als vrijwilliger waar je kan vermelden waar je vrijwilligerswerk doet, mocht dat voor jou van toepassing zijn. Als je hier niets neerzet wordt het kopje ook niet weergegeven, maar als je vrijwilligerswerk doet staat het erg leuk op je profiel.

Vaardigheden

Bij TalentZ geloven wij dat je vaardigheden een belangrijk onderdeel vormen van wie jij bent, zeker als het gaat om het zoeken naar een baan. Wij raden dan ook aan om ook op LinkedIn je vaardigheden goed in te vullen. In totaal kan je maar liefst 50 vaardigheden toevoegen, maar zorg dat je voornamelijk de voor jou relevante vaardigheden neerzet. Kies na het bepalen van al je relevante vaardigheden drie uit die jou het meest vormen of die jij het belangrijkste vindt. Deze zullen voor profielbezoekers altijd te zien zijn. Om je andere vaardigheden te zien moeten ze drukken op ‘meer weergeven’.

Onderschrijvingen & referenties

Weet je nog hoe je zojuist al je vaardigheden netjes op LinkedIn hebt gezet? Je kan daar nog meer mee doen. Vraag aan (oud) collega’s of mensen uit jouw vakgebied om je te onderschrijven voor de vaardigheden waarvan zij weten dat je er goed in bent. Zo val je nog meer op voor bezoekers en werkgevers die je profiel tegenkomen! Natuurlijk kan je ook wachten tot mensen zelf besluiten te je te onderschrijven.

Naast onderschrijvingen kunnen mensen uit je netwerk ook referenties (ook wel aanbevelingen genoemd) schrijven. Ze schrijven dan een stukje over jou en vertellen hoe je bent als collega of medewerker. Zo’n bericht is ontzettend waardevol omdat werkgevers een goed beeld krijgen van wie jij bent, ze horen dat dan namelijk van mensen die met jou samen hebben gewerkt. Ook hier kan je mensen vragen je aan te bevelen. Dit kan je doen door op het account van een connectie te klikken op 'Om een aanbeveling vragen'.

Prestaties

Het laatste stukje dat je kan invullen op je profiel zijn je prestaties. Hier kan je, indien relevant, een aantal verschillende soorten gegevens plaatsen (zie de lijst hieronder). Lang niet iedereen heeft zijn prestaties uitgebreid ingevuld. Sterker nog, de meeste mensen hebben alleen staan welke talen ze spreken. Mocht je een van de overige punten echter wel hebben gedaan of bezitten, wees dan zeker niet bescheiden en zet het erbij!

  • Publicatie
  • Patent
  • Cursus
  • Project
  • Onderscheiding of prijs
  • Testscore
  • Taal
  • Organisatie

Contactgegevens

Als je werkgevers, recruiters of andere geïnteresseerden enthousiast hebt gemaakt is het belangrijk dat ze weten hoe ze contact met je kunnen opnemen. Hiervoor klik je bovenaan je profiel op het potloodje (onder de banner). Vervolgens scrol je naar beneden en daar zie je contact staan. Als je daarop klikt kom je in het menu dat je op de onderstaande foto ziet en kan je verschillende gegevens aanpassen. Zo kan je je eigen linkedin-url bedenken, websites toevoegen en eventueel je telefoonnummer invullen.

Contactpagina op een LinkedIn profiel

Als je alles hebt ingevuld is het slim om te controleren of deze, en al je andere ingevulde gegevens zichtbaar zijn voor bezoekers van je pagina. Om dit te doen dien je op de knop ‘Openbare profiel en URL bewerken’ te drukken, die je bovenaan je pagina rechts kan vinden. Deze knop ziet er als volgt uit:

Selectiemenu om je LinkedIn profiel te bewerken

De pagina laadt opnieuw en je ziet nu hoe anderen je pagina zien. Mis je informatie? Controleer dan dat de desbetreffende knoppen aan de rechterkant op ‘aan’ staan. Als je dingen juist niet openbaar wilt hebben, zet ze dan uit. Handig om te weten is dat profielbezoekers zonder account minder zien dan gebruikers die zijn ingelogd.

Knoppen om onderdelen op je LinkedIn profiel wel of niet te tonen

Netwerken doe je zo!

Nu je account helemaal klaar is wordt het hoog tijd om wat mensen te gaan volgen. Afhankelijk van hoe jij je netwerk wil gaan opbouwen kan je bekenden, (oud) collega’s en vrienden volgen, maar je kan LinkedIn juist ook goed gebruiken voor nieuwe connecties. Het is niet slim om iedereen zomaar te gaan volgen, maar probeer ook zeker niet om je kring te klein te houden. Er zijn een hoop enorm invloedrijke personen op LinkedIn die je misschien kunnen helpen bij het vinden van een baan. Denk aan mensen als Rob Mes de Verbinder! Lees ook ons blog over Rob Mes!

Vergeet daarnaast natuurlijk niet om TalentZ te volgen. We delen vacatures, nieuws, updates, tips en laten je weten wanneer we een nieuwe blog posten!

Heel veel succes!

Je vindt de beste kandidaten door naar talent te kijken

Werkgever

Geef talent een kans en plaats nu gratis een vacature